Kami Dan Maqlubah Itu~~

[Kami Dan Maqlubah Itu]

Assalamualaikum w.b.t.

Time cuti2 camni, virus malas nak update menghantui diriku ini walaupun dalam kepala ini banyak je yang nak ditulis apa yang telah difikir untuk dikongsi bersama..

Baru2 ini, kami memenuhi jemputan sahabat sekuliah dari Turki, Orhan untuk bersantap malam di rumahnya.Dengan hidangan tradisi Turki yang dimasak dengan 'air tangannya' sendiri, memang menyentap selera kami berlima.Menurutnya, masakan itu dikenali sebagai Maqlubah yang bermaksud terbalik (lebih kurang la kot).Mengapa dinamakan sedemikian? Kerana ia memang perlu diterbalikkan periuk untuk hidangan.Maqlubah ni macam nasi jer,pastu ada ubi kentang sikit, ayam, dan daging yang dimasak bersama.Kuahnya pula yogurt dan salads.

Alhamdulillah, rezeki kami.Habis licin dibuatnya.Anak2 sapa la ni erk..??Kemudian, sambil 'meneguk' teh Turki, kami menghayati keindahan gambar2 elektronik bandaraya bersejarah bekas Kerajaan Uthmaniah.Sebelum berundur diri, kami dihadiahkan lagi dengan cenderahati dari Turki.Jazakallahu Khairan Kathira.Ada rezeki, jemput datang ke rumah kami pula..Makanan Malaysia lagi banyak ni~

p/s:Railah Tuan Majlis~



~Sekadar Hanya~
1204
29 JamadilAwal 1429h

1 Comment to "Kami Dan Maqlubah Itu~~"

  1. mu pe aku jugok...
    mls molek nk update blog...haaaha

© Copyright Reserved ||::ekramhakim.com::|| | Design by: Yoshz | Converted into Blogger Templates by Theme Craft