Segenggam Tabah~

Assalamualaikum w.b.t.

Ku harap motivasi dari Al-Quran ini dapat mengembalikan semangatmu yang dulu.Sahabat2mu sentiasa berada dibelakangmu, tidak jemu menyokongmu.Perjalanan masih jauh, perjuangan baru bermula.Walaupun jasadnya sudah pergi, namun harapannya masih tersemat di hati..Ujiannya membuatkan kita berfikir, memikir dan terfikir tentang nilai segenggam tabah itu..ALLAH pasti bersamamu=)

KENAPA AKU DIUJI?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang2 yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang2 yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang2 yang dusta."
[Al-Ankabut ayat 2-3]

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IMPIKAN?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
[Al-Baqarah ayat 216]

KENAPA TERLALU PERIT UJIAN INI?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.."
[Al-Baqarah ayat 286]

AKU TAK TERDAYA RASANYA..

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang2 yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang2 yang beriman."
[Ali-Imran ayat 139]

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah- daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
[Ali-Imran ayat 200]

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" [Al-Baqarah ayat 45]

APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka...
[At-Taubah ayat 111]

KEPADA SIAPA HARUS AKU BERHARAP?

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." [At-Taubah ayat 129]

AKU TAK SANGGUP MENGHADAPINYA LAGI..

"... .. dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
[Yusuf ayat 12]~sahabatmu~
0246
18 JamadilAwal 1429h

0 Comments to "Segenggam Tabah~"

© Copyright Reserved ||::ekramhakim.com::|| | Design by: Yoshz | Converted into Blogger Templates by Theme Craft