Peyimpan Mohor Besar Raja-raja Baru

Datuk Syed Danial Syed Ahmad, 66, dilantik Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang baru berkuatkuasa 10 Januari ini.

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Tan Sri Engku Ibrahim Engku NgahBeliau menggantikan Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah (kiri), yang bersara hari ini selepas berkhidmat sebagai Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja selama 22 tahun.

Penolong Setiausaha Majlis Raja-Raja, Datuk Sabtu Awab, berkata Syed Danial yang berkelulusan ijazah Sarjana Muda dari Universiti Malaya dan Sarjana dari Universiti of Wisconsin, Madison di Amerika Syarikat, pernah menyandang jawatan Datuk Paduka Maharaja Lela dan Datuk Pengelola Bijaya Diraja di Istana Negara.

"Syed Danial telah dilantik dalam mesyuarat Majlis Raja-Raja kali ke-222 yang berlangsung tahun lalu," katanya pada majlis tertutup meraikan Engku Ngah Ibrahim di pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja di Kuala Lumpur, hari ini.

Sabtu berkata, Syed Danial dilantik secara kontrak selama tiga tahun.

Syed Danial, yang berasal dari Pulau Pinang, telah berkhidmat dalam perkhidmatan awam selama 32 tahun sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik di beberapa kementerian seperti Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan serta Kementerian Dalam Negeri.

Engku Ibrahim, 79, juga adalah Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang paling lama menyandang jawatan itu. - Bernama

**Gelaran “Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja” (“The Keeper of the Rulers’ Seal”), dibawa jauh dari England ke Malaysia melalui India. Ia berasal dari Britain dan berakar umbi lebih 600 tahun dahulu. Beliau dikenali dengan nama ini memandangkan beliaulah yang menjaga Mohor Besar Raja-Raja. Tidak banyak orang yang mengetahui tugas yang dijalankan oleh Penyimpan Mohor Besar ini. Sebenarnya beliau merupakan Setiausaha Majlis Raja-Raja (Seksyen 4 Jadual Kelima dalam Perlembangaan Persekutuan). Pernah dilaporkan oleh Almarhum DYMM Raja Perlis bahawa pernah Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja diperkenalkan kepada seorang pegawai India, pegawai itu berkata, “Oh, Maharaja kami tidak menyimpan Seal, Baginda menyimpan harimau.” <--Bacaan lanjut di sini.

Ekramhakim : Ingat kerja jawatan ni buat pengumuman anak bulan je ke?Ehe..Takde sape ke kawan2 bercita2 nak jadi Penyimpan Mohor Besar Raja2 ni? Nama versatil kan?=> Tapi tak membawa kesan yang besar pada kemaslahatan umat kot..Mungkin sekadar pengaruh.Sekian.
"Tertutup Jangan Terlalu Jumud, Terbuka Jangan Sampai Hanyut"

0 Comments to "Peyimpan Mohor Besar Raja-raja Baru"

© Copyright Reserved ||::ekramhakim.com::|| | Design by: Yoshz | Converted into Blogger Templates by Theme Craft